Expoziţie de peisaj - 5 martie 2009

Expoziţia „Peisaj" deschisă la Galeriile „Alfa" pe 5 martie 2009 face parte din preocupările colectivului de muzeografi privind valorificarea patrimoniului în expoziţii temporare.

Reprezentative sunt lucrările semnate de Pavel Codiţă, Ştefan Constantinescu, Ion Musceleanu, Iordache Dem, Petre Hârtopeanu, Ion Murariu, Virgil Mancaş, Traian Goga, Gheorghe Mocanu, Valeria Musceleanu, Ion Diaconescu, A.M. Agripa transferate de la Bucureşti prin fostul Oficiu de Expoziţii şi de la fostul Comitet de cultură Bacău în anii 1965-1970 într-o perioadă în care muzeul din Bacău îşi constituia propriile colecţii în vederea organizării expoziţiei permanente şi a dezvoltării patrimoniului.

Interesante în contextul acestei teme sunt lucrările lui Nicu Enea, artist băcăuan a cărui afirmare se suprapune temporal şi spiritual uneia din cele mai fertile perioade din istoria artei româneşti, perioada interbelică.

Lucrările provin din generoasa donaţie (casa în care a locuit artistul, 130 lucrări de pictură, 209 desene) pe care Elvira Enea, soţia artistului, a făcut-o Muzeului de Artă în 1970.

Un alt grupaj cuprinde lucrări realizate după 1980 şi provin din transferuri şi din taberele de creaţie de la Berzunţi, Tescani şi Măgura din judeţul Bacău (Ileana Nicodim, Aurel Stanciu, V.M.Crăiţă, Cristina Ciobanu, Ioan Augustin Pop, Iulia Doarbeş, Letiţia Oprişan, Cezar Atodiresei, Virgil Parghel, Radu Costinescu, Ilie Cioartă).

Expoziţia poate fi vizitată până la mijlocul lunii aprilie.

Geta Barbu
Fotografii: Mihnea Baran